Ljetna akademija 2016, Procjena kvalitete motorike / Qualitiy FM

Organizator:
AKADEMIJA ZA RAZVOJNU REHABILITACIJU,
Klaićeva 16, Zagreb
i
Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju KALOS,
Vela Luka
Vrijeme održavanja:
29.08.2016. – 02.09.2016.
Mjesto održavanja:
Specijalna bolnica KALOS, Vela Luka

Tečajevi:

29.08. – 30.08.16
Procjena grubih motoričkih funkcija (GMFM) i klasifikacijski sustav (GMFCS)
Darko Milaščević, dipl.physioth.

30.08.16
SCPE klasifikacija cerebralne paralize i standardizacija nalaza MRI mozga u djece s cerebralnom paralizom
Prof.dr.sc. Vlatka Mejaški Bošnjak, dr, med

31.08.16
Izazov za djecu i mlade s CP koji hodaju / Challenge Module
Virginia Wright, Ph.D, PT

01.09. – 02.09.16
Procjena kvalitete motorike / Qualitiy FM
Virginia Wright, Ph.D, PT

Praktični tečaj i radionice Ljetne akademije 2016 namijenjeni su liječnicima pedijatrima i fizijatrima, fizioterapeutima i radnim terapeutima koji se bave djecom s cerebralnom paralizom.

Praktični tečaj “Procjena grubih motoričkih funkcija (GMFM) i klasifikacijski sustav (GMFSC)” omogućit će polaznicima dobivanje certifikata o stjecanju praktične vještine objektivne procjene grubih motoričkih funkcija. Tako će moći evaluirati svoje terapijske postupke metodom koja se danas primjenjuje svugdje u svijetu. Kroz predavanja, demonstracije testiranja i praktičan rad sa djecom u provođenju testa polaznici će biti osposobljeni za samostalno provođenje GMFM-66, kao i kraćih, vremenski manje zahtjevnih, verzija testa tzv. setova zadataka sa istom pouzdanosti rezultata. Također, polaznici će naučiti samostalno koristiti GMAE sustav za izračun i interpretaciju rezultata testiranja, te kako dobivene rezultate koristiti u planiranju i modificiranju plana fizioterapijske intervencije kod djece s cerebralnom paralizom.
Broj polaznika ograničen je na 20.

Na radionici “SCPE klasifikacija cerebralne paralize i standardizacija nalaza MRI mozga u djece s cerebralnom” bit će prikazane kliničke slike djece sa cerebralnom paralizom i klasifikacija prema preporukama europskog projekta – SCPE i standardizirani nalazi MR mozga.

Radionica “Izazov za djecu i mlade s CP koji hodaju / Chalenge module je namijenjena fizioterapeutima, radnim terapeutima i liječnicima koji imaju kliničko iskustvo u korištenju GMFM-66 testa s djecom koja hodaju na razinama GMFCS I, II i/ili III., i koji žele naučiti dodatne načine procjenjivanja grube motoričke funkcije kod navedene djece. Motorički testovi koji se trenutno koriste u fizioterapiji u pedijatriji nisu dovoljno osjetljivi za napredne motoričke vještine deficitarne kod djece na GMFCS razini I (samostalno trči i skače, ali uz ograničenje brzine i kvalitete pokreta). Prikazat će se metodu opservacijske kliničke procjene 25 naprednih vještina grube motorike za testiranje djetetove koordinacije, agilnosti, ravnoteže, zdravstvenog fitness-a i snage.

“Procjena kvalitete motoričkih funkcija / Quality FM” je interaktivna radionica namijenjena liječnicima, fizioterapeutima i radnim terapeutima koji rade s djecom s cerebralnom paralizom u dobi od 5 godina i više, koja imaju sposobnost hoda (GMFCS razina I, II ili III) i mogu aktivno pratiti upute za provođenje GMFM testa.. Polaznici trebaju imati kliničko iskustvo u korištenju GMFM-66 testa s djecom koja hodaju na razinama GMFCS I, II i/ili III..
Qiality FM je metoda opservacijske kliničke procjene za kvalitetu pokreta u kategorijama vještina i zadataka Stajanja i Hodanja/Trčanja/Skakanja iz testa grubih motoričkih funkcija (GMFM-66). Test su osmislili klinički istraživači iz Holland Bloorview i CanChild centara u Kanadi.

Polaznici koji budu željeli nastaviti video trening sa timom Prof.dr.sc. Vrginije Wright, biti ocjenjivani i dosegnuti razinu za dobivanje njihovih Criterion certifikata za Chalenge Modul i Quality FM imaju priliku za dobivanje privilegiranog ulaza na web stranicu s materijalom za vježbu uz naknadu od 40$ koji treba uplatiti direktno preko web stranice Holland Bloorview bolnici.

 

2016 03 lja program

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)