Feldenkrais metoda – svjesnost kroz pokret

Organizator:

Akademija za razvojnu rehabilitaciju,
Klinika za dječje bolesti Zagreb

Vrijeme održavanja:

08.03.2008. – 09.03.2008.

Mjesto održavanja:

Zagreb

Tečaj Feldenkrais metoda – svjesnost kroz pokret namijenjen je stručnjacima koji se bave rehabilitacijom i drugima koji žele osvijestiti kretanje i ulogu podloge u razvoju motorike. Polaznici tečaja će upoznati načela Feldenkrais® metode izvođenjem niza ugodnih i polaganih sekvenci pokreta i položaja tijela. Njihovim se kombinacijama potiče razvoj doživljavanja i pospješuje mogućnost daljeg usavršavanja motoričke kontrole.

Feldenkrais® metoda je edukacijski sustav usmjeren na osvještavanje izvođenja pokreta/kretanja čime se olakšava, odnosno povećava pokretljivost sve do izvanrednih mogućnosti i time unapređuje sveukupni razvoj čovjeka. Osvještavanje tijela i pokreta direktno pomaže pri poremećajima koji su izazvani ograničenom ili iz navike osiromašenom pokretljivošću. Ono potiče sposobnost učenja i funkcionalne integracije tijela te na taj način proširuje mogućnosti djelovanja osobe u mnogim životnim područjima. Prema Feldenkreis® metodi tijelo i um su povezana cjelina, pa tako veća fleksibilnost u kretanju ili mišljenju unapređuje opću dobrobit svake osobe.
Postoje dva osnovna oblika primjene ove metode:
Funkcionalna integracija® – individualni, pasivni i aktivni pokreti na stolici ili posebnom ležaju;
Svjesnost kroz pokret® – verbalno vođene lekcije (studije pokreta) na strunjačama.

Studio Integritas vitae (Kučerina 42, Zagreb, tel: 091/405 83 02) nudi klijentima individualne tretmane (Funkcionalna integracija®) i grupne radionice (Svjesnost kroz pokret®).

Voditelj tečaja
Hrvoje Marko Vitturi, viši fizioterapeut, Feldenkrais pedagog, trener Bones for life, samostalni terapeut, vodio terapeutski tim Državne klinike za neurologiju i psihijatriju u Grazu. Utemeljitelj i voditelj studija za tijelo i pokret Integritas vitae d.o.o. u Zagrebu. Feldenkrais® metodom bavi se preko deset godina. Usavršavao se kod međunarodno priznatih senior instruktora, u Austriji vodi seminare Feldenkrais® metode za radne terapeute, fizioterapeute i logopede.