Stručno usavršavanje ”Cerebralno oštećenje vida”

Organizatori

AKADEMIJA ZA RAZVOJNU REHABILITACIJU, Klinika za dječje bolesti Zagreb

HRVATSKI INSTITUT ZA ISTRAŽIVANJA MOZGA, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

EDUKACIJSKO – REHABILITACIJSKI FAKULTET, SVEUČILIŠTA U ZAGREBU

Mjesto i vrijeme održavanja

22. i 23. rujna 2023.
Hrvatski institut za istraživanje mozga,
Šalata 12, Zagreb

Voditeljice

Izv. prof. dr. sc. Sonja Alimović, mag. rehab. educ.

Doc. dr. sc. Ana Katušić, mag. rehab. educ.

Prof. dr. sc. Vlatka Mejaški Bošnjak, dr. med

Program

Preuzmi ovdje.

Prijava

Naknada za sudjelovanje za polaznike, članove Akademije za razvojnu rehabilitaciju je 150,00 eura, za studente (diplomskih studija) i specijalizante naknada za sudjelovanje je 100,00 eura.

Naknada se uplaćuje na račun Akademije za razvojnu rehabilitaciju IBAN
HR1723600001101440593.

Informacije na broj 091 6677 643, Silvija Philipps Reichherzer, tajnica Akademije, dnevno od 10.00 do 14.00 sati.

O tečaju

Obavijest o stručnom usavršavanju:

Stručno usavršavanje ”Cerebralno oštećenje vida u djece” namijenjeno je liječnicima: oftalmolozima, neuropedijatrima, pedijatrima, fizijatrima, specijalistima obiteljske medicine i specijalizantima navedenih struka, edukacijskim rehabilitatorima, fizioterapeutima, radnim terapeutima, medicinskim sestrama, psiholozima, logopedima, socijalnim radnicima, odgojiteljima, učiteljima i roditeljima.

Cerebralno oštećenje vida u djece

Posljednjih nekoliko desetljeća sve je učestalije oštećenja vida uzrokovano neuro-oftalmološkim poremećajima. Tako je cerebralno oštećenje vida (Cerebral Visual Impairment – CVI) u djece postalo vodeći uzrok poremećaja vida u razvijenim zemljama.

Ovo oštećenje vida najčešće se definira kao obostrani gubitak vida uzrokovan oštećenjem funkcije stražnjih vidnih putova, uz uredan nalaz i funkcije oka. Najčešći uzrok CVI u dječjoj dobi su perinatalne ozljede mozga, zatim drugi neurorizični čimbenici kao i postnatalna oštećenja mozga (infekcije, traume i dr.).

CVI obuhvaća širok raspon otežanog vidnog funkcioniranja, od potpune sljepoće do normalne oštrine vida, uz specifične probleme u vidnom funkcioniranju zbog čega ovaj poremećaj vida najčešće ostaje neprepoznat. Kako je uzrok CVI oštećenje mozga, često je udružen s dodatnim teškoćama, također uzrokovanim oštećenjem mozga (cerebralna paraliza, intelektualne teškoće i dr.) pa CVI bude prekriveno drugim teškoćama.

Također, nije rijetkost da se u praksi specifična ponašanja djece s CVI, koja im pospješuju sposobnost vidnog funkcioniranja pripisuju teškoćama u razvoju. Tako se neka ponašanja tumače kao stereotipije, specifične smetnje učenja i druga nepoželjna ponašanja, što dovodi do planiranja i provođenja neprimjerenih rehabilitacijskih postupaka koji ne samo da ne dovode do napretka, nego ograničavaju vidno funkcioniranje djeteta.

Tijekom stručnog usavršavanja planirano je kroz znanstvene i studije slučaja dati prikaz najnovijih spoznaja o definicijama, uzrocima, procjeni i terapijskim postupcima djece s CVI.

Pripremljeni su prateći pismeni materijali po odabiru voditeljica. Polaznici će dobiti potvrdnice Akademije za razvojnu rehabilitaciju.

Stručno usavršavanje bit će prijavljeno za bodovanje stručnim komorama.