Izazov za djecu i mlade s CP koji hodaju i Procjena kvalitete motorike

E. GMFM, GMFCS, Quality FM, Challenge

Organizator:
AKADEMIJA ZA RAZVOJNU REHABILITACIJU, Klinika za dječje bolesti Zagreb
Vrijeme održavanja:
30.05.2019. – 01.06.2019.
Mjesto održavanja:
Hrvatski institut za istraživanja mozga, Šalata 12, Zagreb


Tečajevi:
30.05.19
Izazov za djecu i mlade s CP koji hodaju
Virginia Wright, Ph.D, PT

31.05. – 01.06.19
Procjena kvalitete motorike
Virginia Wright, Ph.D, PT

Praktično stručno usavršavanje Izazov CP/Challenge module je namijenjeno liječnicima: pedijatrima, neuropedijatrima, fizijatrima, fizio i radnim terapeutima, rehabilitatorima, kineziolozima i kineziterapeutima koji se u svakodnevnom radu susreću s djecom s cerebralnom paralizom i koji žele naučiti dodatne načine procjenjivanja grubih motoričkih funkcija.
Pretpostavlja se poznavanje GMFM procjene grubih motoričkih funkcija odnosno iskustvo u korištenju GMFM-66 instrumenta s djecom koja hodaju na razinama GMFCS I, II i/ili III. Motorički testovi koji se trenutno koriste u pedijatrijskoj fizioterapiji nisu dovoljno osjetljivi za napredne motoričke vještine deficitarne kod djece na GMFCS razini I (samostalno trči i skače, ali uz ograničenje brzine i kvalitete pokreta). Prikazat će se metoda opservacijske kliničke procjene 25 naprednih vještina grube motorike za testiranje djetetove koordinacije, agilnosti, ravnoteže, zdravstvenog fitness-a i snage.
Procjena kvalitete motorike/Quality FM je interaktivno praktično stručno usavršavane namijenjeno liječnicima, fizioterapeutima i radnim terapeutima, kineziolozima,
kinezioterapeutima, rehabilitatorima, koji rade s djecom s cerebralnom paralizom u dobi od 5 godina i više, koja imaju sposobnost hoda (GMFCS razina I, II ili III) i mogu aktivno pratiti upute za provođenje GMFM testa. Polaznici trebaju poznavati GMFM odnosno imati kliničko iskustvo u korištenju GMFM-66 testa s djecom koja hodaju na razinama GMFCS I, II i/ili III..
Quality FM je metoda opservacijske kliničke procjene za kvalitetu pokreta u kategorijama vještina i zadataka Stajanja i Hodanja/Trčanja/Skakanja iz testa grubih motoričkih funkcija (GMFM-66). Test su osmislili klinički istraživači iz Holland Bloorview i CanChild centara u Kanadi.
Polaznici će dobiti mogućost ulaza na web stranicu s materijalom za vježbu i nastaviti video trening s timom gospođe Wright. Bit će ocjenjivani i podučavani da dosegnu razinu za dobivanje međunordno priznatih Criterion certifikata za Challenge Modul i Quality FM.

04 Izazov za djecu i mlade s CP koji hodaju i Procjena kvalitete motorike program